Stołówka
Płatność za wyżywienie:
Dyrektor Zespołu Szkolno – Przedszkolnego nr 8 w Tomaszowie Mazowieckim informuje, że wpłat za wyżywienie należy dokonywać na rachunek bankowy:
87 1050 1461 1000 0023 6464 5057
Tytuł przelewu: imię i nazwisko, klasa, miesiąc.
O nieobecności dziecka w danym dniu informujemy pracownika sekretariatu lub intendenta osobiście lub telefonicznie pod nr tel. 44 723 15 63 do godziny 8:30. Odliczenia dokonywane są w następnym miesiącu. Informację o faktycznej kwocie do zapłaty uczeń dostaje od intendenta.
Uczestniczymy w " Programie dla szkół", który skierowany jest do dzieci uczęszczających do klas I-V. Celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw oraz mleka i produktów mlecznych w ich codziennej diecie na etapie, na którym kształtują się ich nawyki żywieniowe oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym realizowane w szkołach podstawowych.
Koniecznie należy zgłosić wychowawcy grupy lub wychowawcy świetlicy, jeżeli dziecko z grupy przedszkolnej nie korzysta w danym miesiącu z któregoś z trzech posiłków.
W każdym miesiącu przed dokonanie wpłaty należy sprawdzić faktyczną kwotę u wychowawcy świetlicy ze względu na ewentualne odpisy za poprzedni miesiąc.
Regulamin stołówki w Zespole Szkolno- Przedszkolnym nr 8
I. Uprawnienia do korzystania ze stołówki
- Ze stołówki szkolnej mogą korzystać uczniowie Zespołu Szkolno- Przedszkolnego nr 8 w Tomaszowie Mazowieckim oraz nauczyciele.
- Ze stołówki korzystają uczniowie wnoszący opłaty indywidualne lub których dożywianie finansuje: MOPS, GOPS oraz inni sponsorzy.
- Na obiady zapisywani są uczniowie na początku lub w trakcie roku szkolnego, po uprzednim zgłoszeniu tego faktu intendentowi szkoły.
II. Odpłatność za posiłki
- Stołówka szkolna zapewnia posiłki gotowane w formie dwudaniowego obiadu. Dla oddziału przedszkolnego przygotowywane są trzy posiłki: śniadanie, obiad i podwieczorek.
- Cena jednego śniadania, obiadu i podwieczorku ustalana jest przez Dyrektora w porozumieniu z organem prowadzącym.
- Cena jednego posiłku dla uczniów obejmuje koszt produktów zużytych do przygotowania posiłku- koszt wsadu do kotła.
- Nauczyciele ponoszą odpłatność stanowiącą całkowity koszt zakupu produktów zużywanych do przygotowania posiłków oraz koszt utrzymania i funkcjonowania kuchni w przeliczeniu na jeden obiad.
- W sytuacjach wzrostu kosztu produktów trakcie roku szkolnego dopuszcza się możliwość zmiany odpłatności, po poinformowaniu korzystających ze stołówki z miesięcznym wyprzedzeniem.
III. Opłaty
- Odpłatność za posiłki dokonywana jest przelewem na konto bankowe szkoły o numerze: 87 1050 1461 1000 0023 6464 5057 do 15- go dnia każdego miesiąca, podając w tytule przelewu: imię i nazwisko, klasę, miesiąc.
- W przypadku nieuzasadnionego nieuregulowania opłaty, uczniowie zalegający z płatnością, otrzymają upomnienia.
III. Zwroty
- Zwrot poniesionych kosztów może nastąpić z powodu choroby, wycieczki lub innych przyczyn losowych, jeżeli nieobecność ucznia wynosi jeden dzień lub dłużej.
- Nieobecność musi być zgłoszona w sekretariacie lub u intendenta osobiście, telefonicznie lub pisemnie do godziny 8:30. Jeśli zgłoszenie nastąpi po tej godzinie, wtedy odliczenie stawki dziennej następuje od następnego dnia.
- Zwrot nadpłaty za niewykorzystane posiłki następuje przelewem w następnym miesiącu lub jest płatność za kolejny miesiąc zostaje pomniejszona o kwotę odpisu.
- W szczególnych przypadkach, gdy uczeń lub rodzic dokonujący wpłaty na początku miesiąca zgłasza nieobecność w ściśle określonych dniach tygodnia, opłata jest pomniejszana o kwotę za zgłoszone dni.
- Nieuzasadniona lub niezgłoszona nieobecność na posiłku nie podlega zwrotowi kosztów.
IV. Wydawanie posiłków
- Obiad dla uczniów klas I- VIII wydawany jest o następujących porach: godz.11:25- uczniowie klas I- V, godz. 12:25- uczniowie klas VI- VIII
- Posiłki dla dzieci z grupy przedszkolnej wydawane są o następujących godzinach:
śniadanie: godz. 8:30
obiad: godz. 11:00
podwieczorek: godz. 13:00
- W stołówce wywieszony jest jadłospis tygodniowy zatwierdzony przez Dyrektora Szkoły. Posiłki przygotowywane są zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i kalkulacją kosztów.
V. Zasady zachowania w stołówce szkolnej
- Podczas spożywania posiłków obowiązują zasady kulturalnego zachowania.
- Nad bezpieczeństwem uczniów przebywających w stołówce szkolnej czuwają wychowawcy świetlicy.
- Uczniowie korzystający ze stołówki szkolnej zobowiązani są do zostawienia odzieży wierzchniej i plecaków przed stołówką.
- Po posiłku należy niezwłocznie opuścić stołówkę.
- Stołówka szkolna nie wydaje posiłków na wynos. Decyzja podyktowana jest względami sanitarnymi.
- W stołówce obowiązuje zmiana obuwia.
- Ze względów sanitarno- epidemiologicznych podczas wydawania posiłków na stołówce szkolnej mogą przebywać wyłącznie osoby spożywające posiłek.
- W stołówce szkolnej uczeń powinien:
- spokojnie poruszać się po stołówce,
- zachowywać się w sposób kulturalny, cicho i spokojnie spożywać posiłek,
- zostawić po sobie porządek ( odnieść talerze, zostawić czyste miejsce na stoliku),
- szanować naczynia, sztućce i nakrycie stołu,
- naprawić szkodę uczynioną w stołówce.
- O nagannym zachowaniu ucznia w stołówce będzie informowany wychowawca, rodzice oraz Dyrektor Szkoły.